Lomi lomi massage

Lomi lomi massage kahunaLomi lomi massage is een holistische massage waarbij het hele lichaam gemasseerd wordt met vloeiende bewegingen volgens Hawaïaanse traditie. Hierbij worden de onderarmen, handpalmen en ellebogen gebruikt in een reeks van afwisselende technieken. Anders dan bij klassieke massages wordt niet alleen op fysiek niveau gewerkt, maar ook diepgaander op een emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Sommigen ervaren het zelfs als een (trance)reis naar het binnenste van de ziel!

Oorsprong

Lomi lomi massage komt voort uit de traditionele Hawaïaanse heelkunsten en betekent letterlijk kneden, wrijven of kalmeren. Het is in feite een massageritueel dat oorspronkelijk uitgevoerd werd door sjamanistische geneesheren, ook wel de Kahuna genoemd. 

De meest gebruikte stijl is de Tempelstijl, gecreëerd door kahuna Abraham Kauai'i. De gekenmerkte vloeiende, golvende aanrakingen staan symbool voor de ritmes van de natuur, zoals de krachtige golven van de oceaan en de sprankelende watervallen. De stijl bevat zowel elementen van Hawaïaanse gevechtstechniek als Hawaïaanse dans.

Een lomi lomi massage bevat ook veel sjamanistische elementen, zoals:

 • Aanroepen van de spirituele Hawaïaanse voorvaderen (Aumakua)
 • Energetisch werken
 • Werken met de ademhaling (Ha Breath)
 • Communicatie met de elementen aarde, water, lucht en vuur

Hoe verloopt een lomi lomi massage?

De plaats waar de lomi lomi massage doorgaat, wordt eerst energetisch gereinigd en voorbereid. De masseur/masseuse versterkt ook zijn of haar helende kracht door verbinding aan te gaan met de spirituele Hawaïaanse voorvaderen.
Samen met de ontvanger wordt een persoonlijke intentie gezet voor de sessie.

lomi lomi massageTijdens de lomi lomi massage wordt liefdevol gewerkt met visualisaties en liederen (chants) in een dans rond en over het lichaam van de ontvanger. De uitgevoerde lange, vloeiende bewegingen zijn als golven van de oceaan en spoelen de spanning in het lichaam weg, waarbij de natuurlijke stroom van levensenergie (mana) in het lichaam gestimuleerd wordt. Hierbij wordt een ruime hoeveelheid warme olie gebruikt.

Net zoals bij tantra massage gaat de gever in connectie met de ontvanger, die in alle veiligheid en vertrouwen los kan laten en stap voor stap een toestand van diepere overgave bereikt.

Welke effecten brengt een lomi lomi massage teweeg?

Wanneer bovengenoemde toestand van diepere overgave bereikt wordt, bevordert dit het zelfherstellend vermogen van het lichaam waarbij ook emotionele en mentale blokkades opgelost kunnen worden.

Een verdere opsomming van mogelijke effecten:

 • Diepe ontspanning en rust
 • Een gevoel van harmonie in lichaam, geest en ziel
 • Je keert terug tot je kern en herontdekt de eenheid in jezelf 
 • Meer energiestroom en een boost van levensenergie
 • Herstel van je innerlijke balans
 • Goed voor het bindweefsel, wat tot huidverbetering kan leiden
 • Positief effect op spieren, organen, zintuigen, bloedcirculatie, zenuwstelsel en immuunsysteem