Meditatie

MeditatieTegenwoordig zijn er vele vormen van meditatie beschikbaar voor de wereld. Je kunt je afvragen welk type de juiste is om te kiezen en te oefenen. Je kunt vormen vinden afkomstig van originele bronnen, maar tegelijkertijd totaal nieuwe uitgevonden vormen zoals dansende, springende, ... meditaties die soms nogal simpel en belachelijk kunnen overkomen.

Veel mensen zien meditatie als een eenvoudige activiteit die je helpt ontspannen, stressvermindering veroorzaakt en de productiviteit verbetert. Iets dat ons helpt diep na te denken en enkele diepere delen van onszelf te ontdekken. Dit is niet iets negatiefs en kan een aantal gunstige effecten voor mensen opleveren, helpen bij bepaalde aspecten van hun leven of psychologische voordelen bieden. Helaas is dit een nogal beperkende overtuiging, die vaak ook wordt geprojecteerd op de betekenis van spiritualiteit in een bredere zin.

Meditatie en spiritualiteit gaan niet alleen over verbinding maken met Moeder Aarde, een milieuvriendelijk concept of een soort religie. Voor de yogi's uit de authentieke Indiase en Tibetaanse spiritualiteit is het veel meer dan dat. Ware spiritualiteit betekent eigenlijk een weg die een mens kiest om te nemen om zijn evolutie vanuit een spiritueel standpunt te versnellen.

PatanjaliMeditatie is een vorm van oefenen die heel duidelijk en specifiek is. Het is een hulpmiddel, een manier van leven en niet iets waar je alleen maar mee zou moeten improviseren en spelen. Het is gebaseerd op authentieke kennis die wordt uitgeoefend in bijvoorbeeld Raja- of Laya-yoga en boeddhistische of tantrische vormen van meditatie. De efficiënte werking hiervan is reeds honderden, zelfs duizenden jaren bewezen en brengt een interne verschuiving, een transformatie en uiteindelijk een spirituele evolutie in de mens tot stand. Deze toestand is geen abstract concept, alsof je je zoektocht zou beëindigen zodra je een helder wit licht hebt gezien. Mensen worden geboren met het doel om spiritueel te evolueren naar deze staat van zelfverwerkelijking, bevrijding of verlichting.

Zoals Patanjali ooit zei: "Meditatie is een gecontroleerde uitbreiding van de geest". Het is een van de acht stappen of fasen in de yoga-traditie. Stap acht zijnde verlichting, wordt meditatie vermeld als stap zeven vlak daarvoor, wat aangeeft dat het een vergevorderde stap is. Tijdens succesvolle meditatie wordt een heel andere gemoedstoestand bereikt vergeleken met wat mensen gewend zijn in het dagelijks leven. De geest kan op een zeer gunstige manier volledig veranderen en transformeren en heeft plotseling toegang tot aspecten die we nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Onze geest is in een constante staat van reacties en moet dus kalmeren en zich concentreren om zijn echte kracht te kunnen aanboren.

Hier zijn 5 tips voor een geslaagde meditatie:

  1. Stop uw geest van reageren op stimulaties. In het begin zul je merken dat er, hoe dan ook, gedachten naar boven komen. Ga niet in op deze gedachten en laat ze gewoon passeren.
  2. Zelfobservatie, bewustzijn van je gedachten. Constateer continu waaraan je denkt.
    "Als je controle wil over je bestemming, heb dan controle over je gedachten." (Shivananda)
  3. Leer om de geest te concentreren. Er zijn verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld op één object / punt focussen.
  4. Voel je eigen geest wanneer je je focust en concentreert. De geest is een spier die je kunt trainen en opbouwen. Observeer je concentratie.
  5. Voel een staat van ontspanning in je mentale bewustzijn. De geest zal uiteindelijk uitbreiden. Het is een soort dwaling van gedachten, maar met volledig bewustzijn. Je geest geniet van deze ervaring. Je bent nog steeds gefocust, maar je geest kan ahw met honderd ogen zien. Dit komt na enkele weken / maanden oefenen.